El nom original d’ esta festa és el de… Ball de Valencians, tal com ho relaten les velles cròniques.
La muixeranga no va tindre un naixement religiós però va acabar sent absorbida per ella, i més que una dansa pròpiament dita és un conjunt de quadros plàstics amb intencionalitat representativa.
En 1724 trobem la primera relació amb la processó de la Mare de Déu de la Salut i la celebració de les primeres festes solemnes en honor a ella, que podria ser la vinculació més antiga amb la Festa. És per això que trobem muixerangues de l’època pagana, com la “torreta”, i de la religiosa com la “Maria”. No obstant això, gràcies al patrocini de l’església, s’ha mantingut i s’ha enriquit la muixeranga, quasi gràcies a la processó de la Mare de Déu d’Algemesí.
Les Processons de la Mare de Déu de la Salut, la Festa Major d’Algemesí són els dies 7 i 8 de setembre.
la Ribera del Xúquer, bressol i origen dels castells de Catalunya, és una immensa superfície totalment plana, de terres fèrtil i marjal. Açò explicaria en part la utilitat d’alçar xicotetes torres de gent en tal d’escalar fortificacions, comunicar-se, veure l’enemic… En una posterior evolució, aquestes torres derivarien en una manifestació lúdica portada a terme pels joglars a manera d’exercicis gimnàstics. Sobre la presència de muixerangues en altres pobles del Regne de València, és necessari citar Peñíscola, Titagüas i, segons el més recent descobriment dels estudiosos locals, també l’Olleria.